vineri, 20 august 2010

Insolaţia de vineri

Zilnic, citesc ştiri. Vechi defect profesional, de altfel. Şi nu încetez să mă minunez, să mă îngrozesc, să fac haz de necaz. Insolaţie de vineri, aş numi amalgamul rezultat.
- La începutul săptămânii, ministrul sănătăţii a anunţat că s-a gîndit să demisioneze, din cauza tragediei de la Maternitatea Giuleşti, dar şi-a luat ideea înapoi cînd şi-a dat seama că spitalul nu este în subordinea lui. Ce decizii bune iei cînd ai mintea relaxată.
-Primarul Oprescu a scăpat de aceeaşi întrebare, la fel toţi cei din PMB, în subordinea cărora se afla spitalul.
-Oprescu, mai mare peste spitalele bucureştene, se îngrijeşte constant de sănătatea alegătorilor. Săptămâna asta şi-a dus tatăl, bolnav, la tratament în Germania. În România, primarul este o celebritate şi nu a vrut să fie acuzat de alte alea.
- După ce ne-au ameninţat cu mii de km de autostrăzi şi au făcut un plan pe 20 de ani, ministrul Berceanu i-a pus pe români să aleagă: ori tren, ori maşină. Nu sunt bani şi de drumuri şi de căi ferate. Eu zic să dăm cu banul, să vedem ce alege destinul.
-Ministrul Videanu, fericit proprietar al unei supervile în Snagov, declară cinic că s-ar descurca foarte bine cu 15 milioane pe lună. Nu am înţeles dacă vorbea de bani vechi sau bani noi. Propun ca această sumă să-i fie plătită de palatul Victoria de două ori pe lună, să vedem cîţi bani cheltuie Mioriţa lui pe săptămînă la piaţă.
- După ce au adoptat noile reglementări fiscale în iulie şi au stat o lună să deseneze noile formulare de taxe, statul le spune celor care sunt plătiţi pe drepturi de autor, că nu trebuie să plătească în plus la casa de sănătate. Care vasăzică, oamenii plătiţi pe drepturi de autori, tocmai au fost anunţaţi că primesc o mărire salarială de 5,5%, după ce li s-a redus leafa cu vreo 25-30%.
- Impozitul minim se scoate din octombrie şi la loc nu se mai pune nimic. Mi se pare absolut normal să iei o astfel de decizie după ce ai constatat că vreo trei ani de impozit minim te lasă fără iniţiativă privată. Într-un an de funcţionare, impozitul minim a mătrăşit o treime din firmele mici şi mijlocii.
- Anularea impozitului minim este perfect explicabilă, altfel. Pentru că, dacă nu ştiaţi, vă spun ce am aflat pe surse: România a ieşit din criză, iar guvernul se pregăteşte deja de majorări salariale. Din păcate, lefurile mărite vor veni în 2011 iar de ele vor beneficia pensionarii care nu au murit de frig şi foame iarna asta, asistentele şi medicii care nu au avut bani de drum pentru străinătate şi patronii faliţi care nu au mai găsit la magazin săpun, frânghie sau furadan pentru a-şi pune capăt zilelor, ca să scape de portărei.
-Următoarele simulări de catastrofe în România vor pleca de la următoarele scenarii: un tsunami loveşte bucureştiul în ajun de Crăciun, cînd lumea e la mall sau la hypermarket la cumpărături şi un cutremur în august, cînd jumătate din personalul ISU este în vacanţa în Tanganika. Reper pentru eficienţa sistemului: tragedia de la Giuleşti. La eveniment, numărul victimelor a fost uşor peste marjă: 5 morţi dintr-o sută de persoane aflate în incintă.
- Marfă belgienii: plătesc 500 de euro pentru recrutări în sistemul feroviar. Bine că am citit ştirea asta, să-mi fac drum pe la Gara de Nord. O să deschid un butic de "headhunting acari", în colţul din nordul Gării, vorbesc cu taximetristul de zilele trecute să-mi facă un tarif promoţional şi mă apuc de plasat forţă de muncă. Aş mai avea o variantă, dar nu vreau să-mi fure ideea Sarkozy. O spun aşa încet, poate totuşi nu aude: aş strînge în faţa Palatului Elysee ţiganii dislocaţi, le-aş da 300 de euro să plece din Paris şi aş cere 500 de euro belgienilor pentru fiecare cap de rrom trimis la Bruxelles.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu