miercuri, 29 septembrie 2010

Unde s-a împotmolit filantropia

Poliţia Capitalei îi ajută pe vînzătorii de ţigări netimbrate să se facă oameni cu carte de muncă. Scopul unei astfel decizii este eradicarea traficului cu ţigări de contrabandă, zice Poliţia într-un comunicat, preluat de agenţia Mediafax. Şi ca procesul să fie complet, poliţiştii uneia din secţii au afişat şi lista de oferte pentru sărmanii vînzători: tranşatori de carne, baby-sitter sau guvernante, başca meserii clasice şi la mare căutare precum frezor sau lăcătuş.
Am văzut ştirea mai devreme pe flux şi de atunci rîd, ca prostul, de cîte ori îmi aduc aminte.
Mi-i şi imaginez pe tuciuriii de la Piaţa Sudului, cu ghiulurile şi burţile atârnânde, plimbînd cărucioarele cu copiii altora prin parc sau îmbrăcaţi ca nişte subrete cu şorţ alb, boneţică, ştergând praful prin cine ştie ce căsoaie de miliardar. Da, deci, sărmanii de ei, au fost forţaţi să intre în reţelele de trafic cu ţigări netimbrate, nu au ales asta pentru că le curg banii. Nu, deloc iar poliţiştii şi-au dat seama de acest lucru după ce i-au amendat un an de zile şi ei nu au făcut nimic să-şi schimbe jobul.
Şi, evident, traficul cu ţigări netimbrate nu înfloreşte pentru că s-a dublat preţul pe piaţa legală, ci pentru că săracii oameni nu au mai găsit de lucru. E un raţionament perfect care confirmă bancurile cu poliţişti.
În ce ţară trăim, măi nene. În loc să prindem infractorii, îi compătimim. Incredibil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu